Neuropatisk smärta

Ja Har letat runt lite efter information om neuropatisk smärta. Då detta ofta förekommer hos oss med Ms. Sedan några veckor tillbaka har jag haft smärtor i händerna och en brännande öm smärta under fötterna. smärtan gör att jag har svårt för att gå. Vänster fot är värst där har jag också mest känslostörningar. Hittade lite fakta här..... 

Vad är neuropatisk smärta?

"Smärta är en av kroppens naturliga reaktioner som talar om för oss när någonting i kroppen inte fungerar som det ska eller när vi skadas av något utifrån.

Akut smärta (eller kortvarig smärta) är i allmänhet en varningssignal som kan vara livsviktig och skydda oss mot till exempel brännskador eller signalera sår och infektioner. Akut smärta har samband med en skada och försvinner när den läks, vilket vanligtvis tar mindre än en månad.

Om smärtan fortsätter länge efter att den ursprungliga skadan har reparerats eller läkts, talar man i stället om långvarig smärta och sådan smärta kan bli ett problem som är mycket svårt att leva med.

Neuropatisk smärta är en typ av smärta som kommer antingen från en skada på de nerver som normalt känner smärta eller från en skada på en del av nervsystemet som överför smärtsignaler, till exempel ryggraden eller hjärnan. Denna typ av smärta, som kallas neuropatisk smärta, har inte den akuta smärtans skyddande roll utan den måste få rätt diagnos och behandling.

Vad orsakar neuropatisk smärta?
Det finns ett antal tillstånd som direkt kan skada nerverna och leda till neuropatisk smärta, till exempel multipel skleros eller skador från en olycka . Amputation av en kroppsdel är en annan välkänd orsak till neuropatisk smärta (fantomsmärta).
Neuropatisk smärta kan även vara en relativt vanlig komplikation av andra tillstånd som har samband med nerver. Sådana tillstånd är till exempel diabetes, bältros eller ländryggssmärta. Det förklarar varför neuropatisk smärta kan vara en vanligare orsak till långvarig smärta än många tror.

Neuropatisk smärta behöver långvarig behandlingEftersom skadade nerver sällan läks helt och hållet kan du ha ont under en lång tid. Moderna smärtbehandlingsmetoder kan minska den smärta som du känner betydligt. Din läkare kan ge dig råd om behandlingar och metoder som bör göra det möjligt för dig att leva ett aktivt liv."

Källa ; http://www.ontikroppen.se/sites/PfizerNeP/Sweden/Pages/Home.aspx

En del mediciner som kan hjälpa är : cymbalta, Lyrika. neurotin

1 kommentar:

MyStory sa...

Jag har värk i båda benen som tidvis är väldigt jobbiga men det verkar inte gå att få någon hjälp mot den värken...