Ms symtom

Ms är en sjukdom som drabbar alla olika.  Skov eller sjukdomsaktivitet där de vita blodkropparna av okänd anledning felaktigt släpps ut ur blodkärlen  attackerar myelinet runt nervtråden. Detta kan ske på olika ställen i nervsystemet.
 
 Vid ett skov skadas myelinet runt nervtråden "det skyddande höljet" vilket gör att det området fungerar sämre. Kanske det yttrar sig som känselbortfall, balansrubbning eller kognetiva problem mm. efter varje skov bildas ett ärr "sladden är lagad" ledningen, nervtråden fungerar igen, men oftast inte på samma "tillfredställande" sätt som förut. Somliga får hela funktionen tillbaka medans en del får bestående handikapp eller restsymtom.
 
Restsymtom kan  för "någon" vars ben har blivit förlamat under ett skov, innebära att efter att inflammationen har läkt ut, så fungerar inte benet exakt på samma sätt som det gjorde innan skovet.

Skov tederar ofta att söka sig till samma ställe och  det bildas ett nytt ärr. Varje gång  detta sker blir ledningen sämre och sämre och det medför då också handikapp och mer komplexa symtom för den drabbade.

Vid  misstanke om ett skov är det viktigt att ta kontakt med sin ms sköterska eller läkare för att disskutera om man skall sätta in kortisonbehandling som dämpar skovet och där med minskar skadorna. I bland kan man få många skov efter varandra . då är det kanske så att man bör byta broms medicin.

Jag tror att det är viktigt att lära känna sin kropp och vad den reagerar på. Stress sägs bland många av oss ms drabbade, ofta vara orsaken till nya skov. Det är inte lätt att lära sig leva på ett nytt sätt och i bland kan även omgivning ställa sig emot en omfattande förändring, då de inte förstår problemet. Svårast att förända sin livssituation har dem som lever med "dolda handikapp". Ett "nej" kan uppfattas som att man är vrång, lat, ointresserad, tråkig mm.

Som drabbad kan det vara jobbigt att alltid behöva försvara sitt "nej eller jag måste vila svar.......". Jag tror att man måste stå på sig där. Känner eller vet man att något, som man förväntas göra inte är bra för en, så är defenetivt ett starkt NEJ på sin plats. Det är ju den drabbade som får leva med handikappet efter skovet eller hur.

Lev på ett sätt som får dig att må bra och bli glad, livet är alldeles för kort för att levas efter andras önskemål och vilja. Glöm inte att stå på dig annars gör någon annan det !!!!



Hör nedan följer några vanliga ms symtom............. 

"Synnnervsinflammation (Optikus neurit)

Optikus neurit är en inflammation i synnerven (den nerv som leder ljusimpulserna från ögats näthinna till hjärnan), vilket är ett typiskt tidigt symptom vid MS. En av fem med MS har haft det som sitt första symptom och av dem som söker läkare för problemet visar sig cirka hälften senare utveckla sjukdomen.

Akut synnervsinflammation är ett av det vanligaste symptomen vid MS. Man noterar i allmänhet ögonrörelsesmärta och en relativ snabb synförsämring. I allmänhet gör det ont när man rör ögat. Förbättringen sker gradvis (ibland tar det några veckor) och nästan alla som drabbas får fullständig återhämtning. När man är stressad och trött eller om man har feber kan det hända att man ser suddigt med samma öga igen.

Smärta

Även om det inte är det vanligaste besväret kan MS ge smärta av olika slag. Symptom som påverkar känseln kan ibland vara smärtsamma. MS kan dessutom orsaka ett smärttillstånd som kallas trigeminusneuralgi, i en av ansiktsnerverna. Vid svårighet att gå kan smärta vara en följd av att rygg och ben överbelastas.

Nedsatt muskelstyrka och MS

Våra rörelser (motoriken) styrs av ett mycket stort antal nervceller i CNS. MS kan drabba dessa nerver vilket gör att många med MS förlorar en del muskelstyrka med tiden när musklerna inte får rätt impulser. Symptomen kan variera, från minskad rörlighet i exempelvis dina fingrar till mer påtaglig förlamning i större muskler. Benen är särskilt sårbara eftersom nervfibrerna som styr benen är mycket längre jämfört med de som styr andra delar av kroppen. Muskelsvaghet kan påverka gången och även andra funktioner såsom tal, förmåga att svälja, ansiktsuttryck och ögonrörelser.
Nedsatt styrka i musklerna kan inträffa som en kortvarig försämring i samband med ett skov. Det kan också handla om en gradvis försämring utan återhämtning. Gradvis försämring sker oftare i benen än i armarna.
Det börjar ofta med en känsla av trötthet i en höft och ett ? tungt ben ? mot slutet av dagen. Man kan också ha svårt att lyfta en fot eller att en arm eller ett ben inte lyder. Om muskelsvaghet uppkommer i en hand kan man finna att ens handstil är mindre läsbar.
Symptomen kan vara mycket lindriga men kan också öka i svårighetsgrad vilket gör att man blir fortare trött.
 
 
Spasticitet
 
Vissa skador på CNS kan leda till att musklerna inte går att kontrollera som vanligt, fast muskulaturen är mycket stark. Symptomet kallas spasticitet och är inte ovanligt vid MS. Spasticitet beror på en ökad aktivitet i muskler och senor på grund av att hämmande signaler från hjärnan saknas. Det leder till en krampartad spänning hos en eller fler muskelgrupper, med tendens till "ryckvisa" muskelsammandragningar. Kroppen reagerar på muskelsammandragningen, men den går inte att styra med viljan.

Spasticitet kan vara så lindrig som en känsla av spänning i musklerna eller kan också vara så svår att den orsakar smärtsamma okontrollerbara kramper (spasmer, rigiditet).
En del personer med MS finner att spasticitet kan ha en positiv effekt, som gör benen mer stela, och på så sätt faktiskt kan hjälpa dem att stå eller gå.

Stelhet och muskelspasmer kan förvärras av en full blåsa, förstoppning, urinvägsinfektion, liggsår eller nedkylning. Den kan även utlösas av åtsittande kläder. Faktum är att det finns en risk att lederna blir stelare om de hålls i samma position alltför länge på grund av stelheten i musklerna.

Känselstörningar (parestesi) och MS
Vår förmåga att uppleva beröring styrs, liksom motoriken, av nerverna i CNS. Och precis som symptomen med förlust av muskelstyrka kan de här symptomen vara tillfälliga eller kvarstående. Det kan röra sig om en domning, eller att det känns som om du går på bomull. Det kan också upplevas som en brännande eller stickande känsla. Symptomen kan uppstå i olika delar av kroppen, exempelvis i en arm eller i ett ben. De kan också uppträda över hela kroppen.

Demyelinisering av nerverna i CNS som svarar för något av känselsinnena (såsom beröring) kan leda till pirrande, stickande, kittlande,brännande känslor eller domningar i en del av kroppen. Tre fjärdedelar av alla personer med MS upplever detta. Det är ofta ett av de första tecknen på MS. En del personer kan bara beskriva det som en ?konstig känsla?. Andra säger att det är som att ha ett bandage runt sin mage eller knä. Andra känner en sorts elektrisk stöt längs ryggen, armar eller ben när de böjer huvudet framåt (detta kallas ?Lhermittes tecken?). Denna obehagliga känsla upphör när huvudet lyfts upp igen. När benen påverkas kan det bli svårare att gå eftersom man inte längre kan känna var man skall sätta ner sina fötter. Om händerna är påverkade, kan problem med att knäppa knappar, skriva med mera uppkomma. Det kan också vara besvärligt om du inte längre känner igen föremål med känseln.

Alla dessa symptom är vanligen övergående. Vid ett senare stadium av sjukdomen kan dessa typer av symptom kvarstå under längre perioder

Balans- och koordinationsproblem vid MS

Balans och koordination kontrolleras av lillhjärnan, vilket är en stor myeliniserad del av hjärnan. Inflammation av myelinskidorna i denna del av hjärnan kan leda till problem med balans och koordinationsstörningar så kallad "ataxi".
När symptomen först uppkommer kan du lägga märke till att fingrarna inte längre fungerar på samma sätt som tidigare. Exempel på symptom kan vara att handstilen blir mer
oregelbunden och att det blir svårare att knäppa knappar. När du försöker ta tag i ett föremål kan du missa det helt och hållet och att gå kan bli svårare eftersom benmusklerna inte längre är koordinerade.

Om musklerna som används för att tala inte längre är välkoordinerade kan det bli svårare att tala. Om käk- eller tungmusklerna inte längre fungerar på rätt sätt, kan problem med att tugga eller svälja uppstå. Det kan också hända att ögonen rör sig ofrivilligt (nystagmus).

Problem med urinblåsan

Många patienter med MS drabbas av problem med urinblåsan. De kan nästan alltid behandlas med gott resultat. De inflammationer som finns i nervsystemet påverkar överföringen och koordinationen av nervimpulser till och från blåsan. Orsaken till symptomen är neurogen.

Det finns flera typer av blåsrubbningar. Dessa delas in i följande kategorier:
  • Svårt att hålla urinen (urgency).
  • Svårt att komma igång att tömma blåsan och att tömma blåsan fullständigt.
  • Blandform av de två ovan nämnda.
De olika typerna av blåsbesvär kräver olika behandling och ska därför diagnostiseras noggrant. Vid alla typer av blåsproblem ska det först uteslutas att det inte är en urinvägsinfektion. Oavsett vilken form av blåsproblematik som diagnostiseras finns det vissa saker du själv bör tänka på:
  • Berätta för din läkare eller MS sjuksköterska om symptomen för att få hjälp.
  • Drick tillräckligt med vätska under dagen men mindre på kvällen för att undvika nattliga trängningar. Att dricka mindre under dagen hjälper inte, det ökar bara risken för urinvägsinfektioner.
  • Gå inte på toaletten bara för säkerhets skull. Alkohol (särskilt öl) och kaffe stimulerar produktionen av urin, vilket gör att du behöver kissa oftare. Om detta är ett problem är det bättre att dricka något annat.
  • Bär kläder som är enkla att ta av.
  • Vidta hygieniska åtgärder för att förhindra urinvägsinfektioner. Tvätta underlivet utan tvål (tvål kan göra din hud för torr så att den blir utsatt för bakterier, vilket leder till urinvägsinfektioner).

Svårt att hålla urinen (urgency)

Du upplever frekventa trängningar som är starka och fordrar toalettbesök. Blåsan måste tömmas oftare än förut och ofta behöver du även besöka toaletten flera gånger nattetid. Urinblåsan vänjer sig snart vid att bara förvara små mängder urin innan den signalerar att den ska tömmas. Därför kommer endast små mängder urin vid varje blåstömning.

Svårigheter att tömma blåsan

Även här upplevs täta trängningar men också svårigheter med att starta urinering och att tömma blåsan helt. Detta leder till att det blir lite urin kvar i blåsan och blåsan kan även bli överfull. Detta kan vara smärtsamt och en överfull blåsa kan leda till njurproblem. Därför bör du uppsöka akut hjälp om du inte kissat på länge. Det är möjligt att MS medför att man inte känner denna smärta. Svårigheter att tömma blåsan beror på att knipmuskeln som finns längst ner i blåsan inte öppnar sig, eller att den sluter sig för tidigt innan blåsan har tömts fullständigt. Detta kan öka risken för urinvägsinfektion.

Tarmproblem

Personer med MS lider ibland av förstoppning, orsakade av att tarmarnas motorik (rörelse) har minskat vilket kan bero på en neurogen skada. Förstoppning kan även orsakas av inaktivitet och otillräcklig motion. Problem med förstoppning beror väldigt mycket på levnadsmönstret. Vissa personer går på toaletten varje dag, vissa varannan eller var tredje dag. Muskelstelhet (spasticitet) kan förvärras om du är förstoppad och om tarmarna är alltför fulla kan problem att urinera uppstå.
 
Vilka är symtomen vid förstoppning

 

Du går på toaletten mindre ofta än tidigare trots att livsstil och matvanor inte har förändrats. Avföringen är hård och torr och kommer bara ut med svårighet. Detta kan vara kombinerat med en "orolig mage" och gaser. Humöret kan påverkas av förstoppning

Sexuella problem

Sex innebär olika saker för olika människor och kan vara en mycket viktig del av livet och relationen. I vissa fall finner personer med MS att de inte längre vill älska så ofta som tidigare. Det kan finnas olika orsaker till detta:
  • Först och främst kan MS leda till fysiska problem, till exempel så kan män ha svårigheter att få och behålla en erektion, kvinnor kan ha en torr vagina, vilket kan vara smärtsamt vid sex. Män kan tappa förmågan till utlösning.
  • Den andra orsaken är osäkerhet. Man kan bli osäker på grund av fysiska krämpor eller osäkerhet om den egna kroppen.
  • Det tredje skälet är att förhållandet mellan två människor ofta förändras när en av dem får MS.

Hos kvinnor

En torr vagina. Svårigheter att uppnå orgasm eftersom vagina och clitoris är mindre känsliga eller alltför känsliga (smärtande).

Hos män

Svårigheter att få eller behålla en erektion. Svårigheter att uppnå orgasm: det händer inte - eller gör det bara med svårighet - och känns inte lika bra som tidigare.

Symptom hos både män och kvinnor

Mindre intresse för att älska. Du kan känna dig för trött för sex. Musklerna är antingen för stela eller för avslappnade för vissa ställningar.

Stress, depression

Olika personer reagerar på olika sätt när de får veta att de har MS.
Diagnosen kan vara en källa till lättnad efter år av ovisshet över diffusa symtom. För många leder budskapet "Du har MS" vanligen till en kris. Alla planer som en karriär, ett förhållande, en utbildningskurs eller beslutet att bilda familj framstår plötsligt annorlunda. Alla sorters känslor kan bryta fram; förvåning över det ödets nyck som har drabbat dig, oro inför framtiden, sorg över förlusten av hälsan, ensamhet, depression eller ilska. Men du kommer att hitta en balans i ditt liv. MS är inte längre i centrum och du blir bättre på att sortera vad som är viktigt. Det är inte ovanligt att personer med kronisk sjukdom, t ex MS besväras av depression. Det är inte känt hur många MS-patienter som faktiskt lider av depression, inte heller hur svår den är.

Det är inte klart huruvida MS har en direkt effekt på sinnet, till exempel genom att orsaka en skada på vissa delar av hjärnan som är inblandade i känslor och stämningsläge.

Det kan också vara så att depressionen är ett resultat av de problem som orsakas av MS.

Vilka är symtomen?

Ingen entusiasm för någonting, brist på aptit, sömnproblem eller mycket oro. Ofta uppstår känslor av nedstämdhet.

Trötthet (fatigue)

Alla känner sig trötta då och då. En naturlig trötthet orsakad av dagliga aktiviteter och som står i proportion till vilken typ och intensitet aktiviteten har haft. Den här tröttheten går i allmänhet över vid vila.

Personer med MS kan känna av en svår trötthet och att denna trötthet har blivit mer påtaglig ju längre sjukdomen har pågått. Till skillnad från friska personer upplever ofta den MS drabbade att tröttheten inte alltid kan härledas till en viss aktivitet.

Trötthet är osynligt, liksom många andra av symtomen vid MS. Denna "osynlighet" gör att trötthet kan vara ett av de besvärligaste symtomen vid MS. Det sociala och personliga livet påverkas och förmågan att arbeta begränsas. Utomstående personer kanske inte förstår ditt problem och tror att du "är lat". "


Smärta

Smärta är ett symtom som är besvärande för ungefär hälften av alla MS patienter. Den kan kännas brännande, molande, stickande eller skärande. Det är vanligast att det känns i benen. En del patienter drabbas av muskelsammandragningar i benen, så kallad spasticitet, vilket också kan vara smärtsamt.

Yrsel 

Man kan känna ostadighets känsla och balansen kan försämras
          Kognitiva svårigheter 

           så som försämrat minne, koncentration, impulskontroll mm
.
 
 
 

         


 



2 kommentarer:

Anonym sa...

kanske en dum komentar, men tycker att det är fel att använda en grå bakgrundsfärg med svart text "framför".
Finns säkert en hel del färgblinda personer som kan få svårt att läsa denna rubrik.
Jag har hyfsat färgseende, men störs av denna färgkombination.
Så framöver tänk på detta, men för övrigt bra och intressant skrivet i övrigt.

Anonym sa...

Varför skulle man inte kunna fått mer information om "kognitiva svårigheter" känns bara som få förslag vad det är.
Inte vad detta kan innebära, om något finns att göra åt saken.